Yüz germe Face lift

Whatsapp 0538 549 50 67
services-detail-phone
Klasik yüz germe
yuz-germe.webp

Yüz germe ameliyatları 1900’lü yılların başında tanımlanmış (Eugene Hollander tarafından) ve günümüze kadar değişik aşamalardan geçerek gelmiştir. 1974 ‘den itibaren ise değişik yöntemlerinde kullanıma girmesiyle günümüzdeki seviyesine gelmiştir.

Yüz germe yaşlanma ve yer çekimi etkisiyle yüzde oluşan derin kırışıklıların ve sarkmaların tedavisinde kullanılan en etkili yöntemdir. Yüz germe ameliyatlarından sonra yüzdeki derin kırışıklıklar düzelmekte ve kişinin ortalama 10 yıl daha genç görünmesini sağlamaktadır.

Yüz germe ameliyatlarının değişik tipleri vardır. Genel olarak;

  1. Yalnızca derinin gerilmesi
  2. Deri ile birlikte deri altındaki kas benzeri dokunun da birlikte gerildiği SMAS yüz germe
  3. Yüzdeki kemiğe kadar olan tüm yumuşak dokuların gerildiği derin plan yüz germe
    yüz_germe.webp

    Yukarıdaki yöntemlerin kendilerine özgü avantaj ve dezavantajları vardır.

Yüzde her hangi bir ameliyattan bir gün önce alkol alınmamalı, yaklaşık 10 gün önceden aspirin ve benzeri kan pıhtılaşmasını geciktirecek ilaçlar kullanılmamalıdır. Ameliyattan önceki gün banyo yapılması ve ameliyattan yaklaşık 2 hafta kadar sonrasına kadar ise makyaj yapılmamasının uygun olacağı akılda bulundurulmalıdır.

alın_germe.jpg

Yüz germe ameliyatları hastane yada yeterli donanıma sahip ofis ortamında yapılabilmektedir. Ancak tam donanımlı hastane şartlarında yapılması daha uygundur. Şakak bölgesinde deri içerisinden başlayarak kulağın hemen önünden görünmeyecek şekilde aşağıya doğru uzanmakta kulak memesinin hemen altından kulak arkasına doğru dönmekte ve kulak arkasında saçlı deriye doğru uzanmaktadır. Saçlı deride birkaç cm kadar ilerlenebilmektedir.

Yukarıdaki tanımlanan hattan itibaren yüz derisi gerilmekte, fazla yağ dokusu varsa çıkarılmakta ve gevşemiş kas ve benzeri dokular uygun pozisyona getirilmekteler. Klasik yüz germe ile kaş seviyesinden çeneye kadar olan bölgedeki sarkma ve gevşeklikler ortadan kaldırılmaktadır.

Ameliyat ortalama 3-4 saat kadar sürmektedir. Çoğu uygulamada varsa boyundaki gevşekliği de düzeltilmesini içerecek şekilde plan yapılması daha uygun olacaktır.

İyileşme dönemi

Ameliyattan sonra yüzde bir bandaj olur. Dren denilen ve toplanabilecek kanı dışarı almayı sağlayan ince bir tüp veya benzeri bir malzeme kullanılmış olabilir.

yüz_germe_maskesi.jpg

Bir gün sonra bu dren çıkarılır. Ameliyat yerleri ağrılı olmasa da bir miktar hassasiyet olması normaldir. Enfeksiyon ve ağrıyı azaltmak için ağrı kesici ve antibiyotik verilebilir. Ortalama 5-6 gün içerisinde dikişler kendiliğinden emilerek kaybolacak yada alınacaktır.

İyileşme döneminde bazı aktivitelerin kısıtlanması uygun olacaktır. Vücudu zorlayıcı hareketlerden kaçınmak ve yüzde kan toplanmasına neden olacak şekilde öne eğilip vücudu zorlama hareketinden kaçınılmalıdır. Ev işleri ve cinsel aktivitelerden 2 hafta kadar kaçınılmalıdır. 3-4 gün kadar duş alınmaması gerekir. Gece uyurken 2 yastıkla yada baş yukarda olacak şekilde uyunması şişliklerin azalmasına ve iyileşmenin hızlanmasına yardımcı olacaktır. 5-6 hafta kadar küpe takılmaması gerekir. Ameliyat bölgelerine en az 1 hafta kadar makyaj yapılmaması uygun olacaktır.

Yan etkiler

1-Sertlik ve rahatsızlık hissi

Ameliyattan sonra şişliklere bağlı olarak ameliyat hattında hassasiyet olabilir. Bu geçici bir durumdur ve ağrı kesicilerle kontrol edilebilir.Ameliyattan 1 hafta kadar sonra hafif masajlar yapılarak bu durumun daha hızla düzelmesine katkı yapılabilir.

2-Morarma ve şişme

Göz çevresi yanak ve boyunda morarma ve şişlikler kişiye bağlı olarak görülebilir. 2-3 günden sonra deri normal görünümüne dönmeye başlayacaktır. Morlukların tamamen ortadan kalkması 2 hafta kadar bir süre alacaktır. Yüz ve boyunda şişlik görülmesi normaldir ve bazı ilaçlarla kolayca kontrol edilebilmektedir.

3-Kan ve sıvı toplanması

Ameliyatta kullanılan drenler ile kontrol edilebilmektedir. Fazla miktarda toplanma olduğunda bunun boşaltılması yoluna gidilecektir. Ameliyattan sonraki 2 gün içerisinde kan toplanması görülebilmektedir. Bu riski azaltmak için ameliyattan sonraki birkaç gün içerisinde vücudu zorlayıcı hareketlerden kaçınmak ve kan pıhtılaşmasını önleyen salisilik asit içeren (aspirin gibi) ilaçlar kullanılmamalıdır.

3-Duyu hissinde azalma

Yanak, boyun ve kulak çevresinde duyuda azalma olabilir. Birkaç hafta yada ay içerisinde normale dönmesi beklenir.

böl_2024.webp

4-Ameliyat izi

Ameliyat yerinde iyileşme döneminde kaşıntı hissedilebilir. Kişiye bağlı olarak ameliyat kesi yerlerinde kızarma görülebilir bu birkaç ay sürebilir ve kendiliğinden düzelir. Bu düzelmeyi hızlandırıcı bazı ilaçlar kullanılabilir.

5-Saçlarda seyrekleşme

Şakak bölgesi ve kulak arkasındaki saçlı deride yapılacak ameliyat türüne bağlı olarak saçlarda seyrelme olabilir. Bu kendiliğinden düzelebilir.

6-Yüz felci

Yüz kaslarının bazılarında felç yada zayıflama önemli ancak nadir görülen bir komplikasyondur. % 1 den daha az oranda görülmektedir. Yüz sinirinin hasara uğraması yada gerilmesi sonucu ortaya çıkmaktadır. Böyle bir komplikasyon gelişirse göz kapağında düşme yada ağız kenarı çekme gözlenebilir. Sinirlerin hafif etkilenmesinde her hangi bir ek işlem yapmadan kendiliğinden düzelmesi söz konusudur.

7-Asimetri

Simetri bozukluğu yüz kasları ve sinirlerinin hasarına bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. En fazla gülme esnasında ağızda veya kaşlarda ortaya çıkabilmektedir. Bu komplikasyon genellikle zamanla düzelmektedir veya düzeltici ek girişimlere ihtiyaç duyulmaktadır.

8-Saçlı deri hattında yer değiştirme

Kulak çevresindeki deri çekildiğinde saçlı deri hattı hafifçe geriye çekilebilir. Çok belirgin olduğunda düzeltici uygulamalar yapılabilir.

9-Ameliyat izi

Çoğu ameliyat izleri bir kaç hafta içerisinde belli belirsiz hale gelmektedir. Ancak bazı kişilerde izler kabarıp kırmızı hale gelmektedir. Bunu azaltmak için değişik yöntemler kullanılmaktadır.

10-Deri canlılığının kaybolması

Eğer hasta sigara içiyorsa ve kan toplanması olmuşsa derideki kan dolaşımı azalmakta ve özellikle de kulak çevresindeki derinin canlılığını kaybetmesi söz konusu olmaktadır.

11-Enfeksiyon

Oldukça nadir olmakla birlikte antibiyotik kullanımı ile düzelmektedir. Şişlik, kızarıklık ve ateş çıkması şeklinde ortaya çıkmaktadır.

Klasik yüz germe ameliyatı tercih edilmemesi durumunda daha konservatif yaklaşımlar da yapılabilir.

Mini Yüz Germe

Mini yüz germe ile yüzün 2/3 alt kısmında düzelme sağlanabilmektedir ve boyuna da germe işlemi sıklıkla gerekmektedir.

Mini yüz germe uygulaması lokal anestezi ile yapılmaktadır.

Klasik yüz germeden farklı olarak germe işlemi saçlı deriye uzanmamakta kulağın hemen üzerinden başlamaktadır. Kulağın hemen önünden kulak memesinin altından kulak arkasına geçmekte ve kulak arkasında saçlı deriye ulaşmadan sonlanmaktadır.

Ameliyattan sonra hastanede kalma zorunluluğu yoktur. Ağrı kesici ve antibiyotik kullanılması uygun olacaktır. Eğer dikişler deri dışından atılmışsa 5. günde alınacaktır .

Ameliyattan sonraki ilk birkaç gün kişi kendini kötü hissedebilir. Yüzde uyuşukluk hissi duyulur. Yüzdeki şişliklerin bazı kişilerde ilk birkaç günde pişmanlık hissine neden olması mümkündür. Ancak 2 hafta içerisinde yüzdeki şişlikler belirgin olarak azalmaktadır ve morarmalar hemen hemen kaybolmaktadır. Bir kaç ay içerisinde ise kişi kendini oldukça iyi hissedip kendine güveni artacaktır.

Boyun germe (neck lift)

Yılların ilerlemesi ve yer çekimi etkisi ile yüz de yavaş yavaş düşme, boyunda sarkma şeklinde değişiklikler ortaya çıkar. Boyun germe ile birlikte yanakta sarkma , çift çene görünümü, gıdı görünümüne neden olan boyun kas benzeri yapıların belirgin olması durumu düzeltilebilir.

Lokal anestezi ile yapılabilir. Çene altından bir kaç santimetrelik kesi ile yapılır. Ameliyat sonrası belirgin bir ağrı olmaz ancak bir rahatsızlık hissi duyulur. Ağrı kesicilerle kolaylıkla kontrol edilebilir. Antibiyotikler enfeksiyon gelişmemesi için kullanılır. Birkaç gün boyuna pansuman uygulanır. Boynu zorlayıcı hareketlerden kaçınmakla birlikte normal boyun hareketlerinin yapılması faydalı olur. Boyun bölgesinde duyu azalması geçici olarak görülebilir.

Vücut kitle indeksi (VKI)