Yara iyileşmesi için etkili teknikler
Silikon tabakalar
Hidrojel veya silikon jel tabakalar, bir kişinin yara izlerini düzeltmek ve yumuşatmak için uygulayabileceği yumuşak, esnek, kendinden yapışkanlı yara örtüleridir.
Silikon, yara dokusunu nemlendirebilir ve kolajen liflerinin üretimini azaltabilir. Bu, izler başka türlü olacağından daha düz, daha yumuşak ve daha solgun olabileceği anlamına gelir.
Silikon tabakalar en az 3 ay boyunca günde 12 saat kullanılmasını önermektedir.
Masaj
Skar masajı, skar tedavisi için en yaygın tedavilerden biridir. İngiliz Dermatoloji kurumuna göre masaj, ağrıyı, kaşıntıyı ve hassasiyeti azaltmaya yardımcı olabilir. Bazı yara izlerini de yumuşatabilir. Etkinliği bilinen steroid kremlerle masaj yapılması halinde yara izleri uzun zaman kullanım sonrası azalacaktır.
10 santimetrekarelik (cm2) daha eski veya olgun yaralar için, günde 3–4 kez 5 dakika masaj yapılabilir. Bir Plastik Cerrahi uzmanı, belirli bir yara izi için en iyi tekniği değerlendirmeye yardımcı olabilir.
Dermarolling
Dermarolling veya mikroiğneleme, cilt yüzeyinde küçük iğnelerin yuvarlanmasını içeren bir prosedürdür. Bazı uzmanlar, küçük yaralar oluşturarak cildin kendi kendini iyileştireceğini ve yara izlerinin görünümünü iyileştireceğini ileri sürer.
Dermarolling üzerine yapılan 2014 randomize bir klinik araştırma, üç tedaviden sonra katılımcıların akne izlerinin bir kontrol grubuna kıyasla kısmen daha iyi olduğunu ileri sürmüştür. Çok az katılımcı uygulamadan ağrı duyduğunu bildirdi.
Mevcut kanıtlara dayanarak, E vitamininin yara izi görünümünü azaltmadığı görülmektedir.
Bununla birlikte, Amerikan Dermatoloji Akademisi’ne göre cildi nemlendirmek, yara iyileşmesi sırasında yara izlerinin oluşmasını önlemeye yardımcı olabilir.
Kişi E vitaminine alerjisi olmadığı sürece bu maddeyi içeren bir nemlendirici kullanabilir. Bununla birlikte, E vitamini içeren nemlendiricilerin özel faydalar sağlayıp sağlamayacağı belirsizdir.
Diğer kozmetik prosedürler
Yara izlerinin görünümünü azaltabilecek diğer uygulamalar şunları içerir:
Lazer tedavisi: Bu, izlerin kırmızı-mor görünmesine neden olan kan damarlarını hedef almak için ışığın kullanılmasını içerir. Bu uygulamanın Kollajen üretimini de teşvik edebileceği ve çukurlaşmayı azaltabileceği ileri sürülmektedir. Bununla birlikte, bu amaçla lazer tedavisinin etkinliği konusunda çok sayıda uzun süreli çalışma bulunmamaktadır.
Dermal dolgular: Dermal dolgular, cildi dolgunlaştıracak maddeler içeren enjeksiyonlardır. Bu, çukurlu yara izlerinin görünümünü azaltabilir, ancak etkileri geçicidir.
Kriyoterapi: Uygulayıcılar bazen keloid izlerini dondurmak ve büyümelerini engellemek için kriyoterapi kullanırlar.
Şurası unutulmamalıdır ki, gerçekte günümüzde yara izlerini tam olarak ortadan kaldıracak bir yöntem yada ilaç yoktur. Yara izine göre uygun yöntem seçilerek yara izleri azaltılabilir ortadan kaldırılamaz.